Internet domeni

Internet domeni

Domen je ljudima razumljiva Internet adresa pomoću koje se pristupa web sajtovima. Domen se prepoznaje po tome sto se najčešće predstavlja sa oznakom www i sastavljen je iz najmanje 3 dela koji su obavezno odvojeni tačkama. 


www.registracija.rs


Prvi deo cini www (world wide web) koji je oznaka za Internet. On nije obavezan i može biti zamenjen nekim drugim tekstom kao npr. domeni.registracija.rs , ali je poželjno pisati ga pri ukucavanju domena u browser ukoliko nije drugačije naznačeno. U ovom primeru domeni u domenu registracija.rs je poddomen i moguće je kreiranje više takvig poddomena pod jednim domenom.

Drugi deo je ime domena, u ovom primeru registracija. Ovo ime domena mora biti unikatno za domen pod kojim je registrovano. Internacionalna dostupnost domena uslovljava da budu ispisani engleskim alfabetom da bi svako bio u mogućnosti da ih ukuca, ali su u poslednje vreme dosta popopularni domeni ispisani na jezicima i pismima određenih naroda.

Shodno tom trendu sada možete registrovati i ćirilične domene sa domenom .срб koji će biti ispisani ćirilicom.

Ime domena mogu biti znakovni nizovi dužine 1-67 znakova uključujući ekstenzije .com, .org ili .net. Nazivi koriste skup znakova: slova (A-Z), brojeve (0-9) i crticu (-). Naziv domena ne sme počneti niti da se završavati crticom. Mala i velika slova su potpuno ravnopravna (drugim rečima, domeni Registracija i rEGISTRACIJA su isti).

Preporuka je da pri registraciji domena birate što jasnije ime domena jer je ime domena bitan faktor koji može uticati na pozicioniranje na pretraživačima i lako pamćenje. Registracijom previše kratkog domena možete izgubiti posetioce koji neće znati šta znači skraćenica koju ste koristili pa umesto vašeg sajta posete neki drugi. Sa stanovišta promocije web sajta kraći domeni imaju prednost jer mogu biti ispisani krupnim fontom na raznim promotivnim materijalima, dok dugi domeni moraju biti umanjivani da bi stali na istima, pa se samim time gubi efekat koji reklama treba da ostavi.

Treći obavezni deo je domen, npr. .rs, .com, .de itd. Domen može da govori o tome gde se nalazi firma koja koja ga koristi pa tako imamo internacionalne domene i nacionalne domene.

Internacionalni domeni (.com, .net, .org, .info...)

Bez obzira da li ste pravno ili fizičko lice, kod registracije internacionalnih domena možete registrovati domen sa bilo kojim ponuđenim nastavkom.

Nacionalni domeni (.rs, .co.rs, .org.rs...)

Nacionalni domeni su domeni koji ukazuju na pripadnost nekoj državi. Ove domene može registrovati samo građanin zemlje čiji domen registruje, ukoliko drugačije nije naznačeno. Svaka država ima svoje domene pa tako postoje domeni rs (Srbija), ba (Bosna), me (Crna Gora), hr (Hrvatska), de (Nemacka), us (Amerika), nl (Holandija), co.uk (Engleska) itd. Prednost nacionalnih domena je i mali broj registrovanih imena pa imate mogućnost da registrujete dobro ime koje može mnogo značiti u vašem poslovanju.

Nacionalni domeni najčešće imaju i domene nižeg ranga koji se koriste za kategorizaciju sajtova. U Srbiji postoje sledeći domeni koje možete registrovati kod nas:

  • RS - namenjen svim zainteresovanim korisnicima
  • CO.RS - namenjen poslovnim korisnicima
  • ORG.RS - namenjen svim ostalim korisnicima koji su pravna lica
  • EDU.RS - namenjen obrazovnim ustanovama i organizacijama
  • IN.RS - namenjen fizičkim licima

Domen AC.RS je delegiran akademskoj i naučno istraživačkoj mreži Srbije, a domen GOV.RS delegiran je za državne organe Republike Srbije.

Ovde možete pogledati pravilnike RNIDS-a:

Potrebna Vam je pomoć?
Prvi put registrujete domen ili niste sigurni koji hosting paket Vam odgovara?
Stojimo Vam na raspolaganju, pozovite odmah.
+381 65 3675 891
Novosti
Kontaktirajte nas odmah

Treba Vam pomoć pri odabiru odgovarajućeg domena za Vaš biznis ili hosting paketa koji će zadovoljiti potrebe Vašeg sajta? Naše ljubazno i stručno osoblje Vam stoji na raspolaganju.

Email
prodaja@registracija.rs